Owoce liczi, co to jest?
Owoce liczi zwane również śliwką chińską, liczi lub bliźniarką smaczną – to gatunek drzew tropikalnych uprawianych w Kambodży, Wietnamie i na Filipinach oraz w wielu innych krajach o ciepłym klimacie.
Owoce liczi są podłużne i kuliste, rosną w gronach po 2 do 20 sztuk. Wyglądem przypominają trochę maliny. Miąższ liczi okrywa brązowo-czerwona skórka pokryta wypustkami, wewnątrz znajduje się biała warstwa owocu z podłużnym nasionem.
Właściwości zdrowotne liczi
Naukowcy chińscy przekonują, że ekstrakt z owoców liczi ma właściwości lecznicze. Przede wszystkim potrafi zwalczać komórki rakowe raka piesi oraz wątroby. Ponadto zawiera wiele związków polifenolowych, tym samym posiada silne właściwości przeciwutleniające usuwając z organizmu człowieka wolne rodniki. To one między innymi odpowiadają za powstawanie chorób nowotworowych.
Polifenole zawarte w owocach liczi obniżają stężenie złego cholesterolu a podwyższają cholesterol dobry, hamują również proces utleniania się cholesterolu LDL w wyniku czego owoce liczi mają swój udział w zapobieganiu miażdżycy.
Owoce liczi zawierają duże ilości potasu, czyli pierwiastka pozytywnie wpływającego na układ krwionośny człowieka, regulację ciśnienia krwi i pracy samego serca. Z tego powodu zaleca się spożywanie tych owoców osobom cierpiącym na permanentne nadciśnienie.
Liczi znane jest również z dużej zawartości witaminy C. Już 100 g tych owoców dostarcza organizmowi prawie całe dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę. W owocach liczi znajduje się więcej witaminy C niż np. w cytrusach. Dlatego powinno się liczi włączyć do swojego jadłospisu, szczególnie w okresie jesieni i zimy.
Kaloryczność liczi
Liczi nie należy do owoców bardzo kalorycznych, 100 g tego owocu dostarcza zaledwie 66 kcal. Jednak te chińskie owoce nie zaleca się osobom będącym na diecie odchudzającej oraz diabetykom ze względu na wysoki indeks glikemiczny i dużą zawartość cukrów prostych.
Liczi w gastronomii
Owoce liczi ze względu na swój delikatny smak doskonale nadają się jako dodatki do lodów, ciast, deserów a nawet mięsa czy ryb. Przygotowuje się również z nich kompoty, soki a nawet syropy. W Polsce liczi najczęściej dostępne jest jako produkt w syropie. Jednak puszka tego owocu w słodkim syropie jest znacznie bardziej kaloryczna niż świeże owoce.
Jak kupować owoce liczi?
Kupując owoce liczi należy zwrócić uwagę na wygląd skórki. Skórka- skorupka owoców dojrzałych powinna mieć kolor jasnoczerwony i łatwo oddzielać się od miąższu. Nie powinno się kupować owoców o skórce matowej, suchej i ciemnej – takie owoce będą na pewno już przejrzałe.