Tapioka – poznaj jej właściwości

      Brak komentarzy do Tapioka – poznaj jej właściwości

Tapioka jest kaszą wytwarzaną ze skrobi rośliny egzotycznej o nazwie maniok. Znana od dawna w Ameryce Południowej ruszyła na podbój innych kontynentów. Jest lekkostrawna i pożywna, nie zawiera glutenu i jest hipoalergiczna. W wielu rejonach jest elementem codziennej diety.

Wartości odżywcze tapioki

Tapioka zawiera wiele cennych witamin i minerałów, w szczególności:

  • tiaminę
  • witaminę B6
  • kwas foliowy
  • wapń
  • żelazo
  • magnez
  • fosfor
  • potas
  • sód
  • cynk

Tapioka w odróżnieniu od innych bezglutenowych kasz takich jak ryż, kukurydza, soja czy gryka charakteryzuje się bardzo małą ilością białka i bardzo dużą węglowodanów (składa się prawie w 90% z węgli).

Przeznaczenie tapioki

Tapioka jest hipoalergiczna (nie powoduje uczuleń) i nie zawiera glutenu. Mogą z niej korzystać osoby chore na celiakię i z alergiami na gluten bądź innymi alergiami pokarmowymi.

Tapioka jest także lekkostrawna. Dzięki temu nadaje się do spożywania przez dzieci i osoby starsze, oraz te z problemami żołądka lub wrzodami.

Zastosowanie w kuchni

Tapioka sprzedawana jest w postaci mąki lub małych kuleczek różnego koloru. Po ugotowaniu kuleczki pęcznieją i stają się przezroczyste. Dzięki tej właściwości tapioka znalazła zastosowanie jak zagęszczacz do zup i sosów. Stosowana także przy wyrobię słodkich potraw opartych na mące takich jak np. naleśniki, racuchy, omlety, musy, galaretki czy budynie. Tapioka może służyć także jako zamiennik makaronu i z powodzeniem być wykorzystywana np. w tradycyjnym polskim rosole. Jest również doskonała do różnego rodzaju sałatek, gdzie może zastąpić kuskus oraz do deserów. W Polsce ostatnimi laty zasłynęła szczególnie jako składnik bubble tea, czyli słodkiemu napojowi na bazie herbaty z dodatkiem owocowych soków lub mleka. Kulki tapioki pływają w napoju tworząc efekt bąbelków. Dzięki tej właściwości poznano także sposób na moczenie ich w soku lub owocowym syropie i stosowaniu jako dodatek do drinków.

Jak przechowywać i gdzie kupić tapiokę?

Tapioka powinna być przechowywana w szczelnie zamkniętym opakowaniu, jako że jest dość wrażliwa na wilgoć. Odpowiednio przechowywana służy nawet przez 2 lata. Mniejsze kulki należy gotować około 40 minut zanim staną się dobre do spożycia, większe natomiast najczęściej są już przetworzone i wystarczy je tylko zalać woda i gotować przez 5 min. Przed wykorzystaniem kulek tapioki warto je namoczyć.

Jeśli chodzi o bulwy manioku są one trudno dostępne. Można je dostać głównie w sklepach internetowych. Na szczęście z tapioką nie ma takiego problemu i dostępna jest w większości marketów i sklepów z zdrową żywnością w postaci kuleczek o rozmiarach od 1 do 8 milimetrów lub mąki.

Tapioka – kaloryczność tapioki przy odchudzaniu, zastosowanie

Dodaj komentarz