Wszystko, co musisz wiedzieć o diecie surowej żywności – przepisy i korzyści

Dieta surowej żywności jest bliższa naszym korzeniom niż wszystkie popularne diety. Jedzenie na surowo to nowe słowo buzz. Oczywiście ma swoje zalety, ale czy jest trwały? Zrobimy szybki przegląd tej niezwykle popularnej diety i pozwolimy Ci zdecydować, czy jest to dla Ciebie idealne.

Dieta surowej żywności istnieje od 1800 roku, więc musi istnieć coś takiego, co utrzymywało naszych przodków w super zdrowiu, nie powodując pojawienia się niezliczonych pigułek czy suplementów. Współczesna dieta jest pełna przetworzonej martwej żywności. Dlaczego nazywamy to martwą żywnością, pytasz? Ponieważ jest pozbawiony wszystkich surowych i cennych enzymów niezbędnych dla naszego organizmu, nazywa się to „martwym”. Ponieważ gotowanie zabiera cenne składniki odżywcze, czy powinniśmy zacząć jeść surowe i zrezygnować z naszych tradycyjnych diet?
Co to jest surowa dieta?

Surowa żywność może być tak oznaczona, jeśli jest całkowicie nieprzetworzona, nierafinowana i nieogrzewana w temperaturze 104-118 ° C (40-48 ° C). Zamiast ciepła, ten rodzaj żywności można traktować na kilka innych sposobów, nasączonych, kiełkujących, odwodnionych, juiced, mieszanych i tak dalej.

Co to jest surowa dieta wszystko

Jest bardzo podobny do weganizmu, ponieważ jest roślinny i zawiera głównie owoce, warzywa, orzechy i nasiona. Głównie diety surowe są oparte na roślinach, ale niektóre z nich obejmują surowe ryby, surowe jaja, a nawet surowe mięso.

Byliśmy tak pochłonięci naszymi fast foodami i przetworzoną żywnością, że w trakcie tego procesu straciliśmy kontakt z żywnością, którą zapewniła nam Natura, wszyscy agogują żywymi enzymami, zdrowymi, smacznymi; w rzeczywistości, właśnie dla nas.

Dopiero gdy straciliśmy połączenie z żywnością, zachorowaliśmy, poważnie chorzy! Właśnie pokazuje, dlaczego nasi przodkowie żyli pełnią życia i nigdy nie ugrzęzli w tak wielu chorobach.

Nic dziwnego, że ludzie, którzy stosowali dietę, doświadczali ogromnych korzyści; mianowicie: utrata masy ciała, zwiększona energia, doskonała reakcja na choroby przewlekłe, poprawa ogólnego zdrowia i niewielki wpływ na środowisko.
Korzyści z diety surowej żywności

Oprócz wyżej wymienionych korzyści, istnieje również mnóstwo innych korzyści. Naszą radą jest zacząć od niewielkich posiłków, włączając w to surowe potrawy. Będziesz zachwycony mnóstwem korzyści, jakie ma dla ciebie. Oto tylko kilka:

Korzyści z diety surowej żywności

Obniża stan zapalny
Poprawia trawienie w znacznym stopniu
Zapewnia dużo błonnika dietetycznego
Poprawia twoje zdrowie serca
Optymalizuje funkcjonowanie wątroby
Zapobiega nowotworom
Treats zaparcia
Zapewnia energię
Czyści skórę i sprawia, że ​​świeci
Zapobiega niedoborom składników odżywczych
Zmniejsza antydiaźniny z diety
Pomoc w utracie wagi.

Czy surowa dieta jest dla Ciebie odpowiednia?

Musisz się zastanawiać, ile surowego jedzenia spożywasz codziennie lub w szczególności, jakie grupy pokarmowe powinieneś unikać. Najważniejsze jest to, że należy unikać produktów spożywczych, które zostały pasteryzowane, homogenizowane lub produkowane przy pomocy pestycydów, nawozów chemicznych, chemicznych dodatków do żywności i przemysłowych rozpuszczalników.

Oznacza to puszczanie większości ulubionych potraw: chleba, płatków zbożowych, krakersów, sera, przypraw, rafinowanych olejów, mleka, przetworzonego mięsa i tak dalej.

Czy surowa dieta jest odpowiednia dla Ciebie

Ale jeśli chcesz dokonać przejścia do zdrowszego stylu życia, upewnij się, że robisz małe zamienniki, na przykład robiąc to bez uzależnienia od przetworzonej żywności, eliminując węglowodany, mleko i tak dalej. Prawdopodobnie spieszysz się z tym planem diety, myśląc, że pomoże ci schudnąć i rozwiązać wszystkie problemy zdrowotne.

Ale jak tylko będziesz przestrzegać tej diety przez kilka tygodni, znudzisz się nią i wrócisz do swojego starego stylu życia. Jeśli więc planujesz dokonać tego przejścia, podejmij kroki dla dziecka, to bardziej prawdopodobne jest, że będziesz trzymać się diety surowej diety z większą wytrwałością i determinacją.
Pokonaj choroby przy pomocy diety surowej żywności

Większość z nas polega na gotowanym jedzeniu, aby zaspokoić nasze bóle głodu, a także dlatego, że jest lekkostrawne. Ale nie możesz być daleki od prawdy. Gotowane potrawy są zwykle trudniejsze do strawienia niż surowe potrawy; również gotowanie żywności destabilizuje niektóre z ich gęstych enzymów odżywczych i niszczy niektóre przeciwutleniacze i witaminy.

zjeść dobre śniadanie

Surowe pożywienie sprawia, że ​​twoje ciało jest alkaliczne i zmniejsza kwasowość. Wiemy, że choroby przewlekłe, takie jak rak, nie mogą rozwijać się w środowisku zasadowym. Zmniejsza to również ryzyko fermentacji w jelitach i tym samym wywołuje stan zapalny. Dieta surowej żywności jest odpowiednia dla nas wszystkich, ale niektórzy ludzie szczególnie korzystają z tej diety. Ludzie cierpiący na choroby takie jak

Nowotwór
Nadciśnienie i wysoki poziom cholesterolu
Zaburzenia kości lub osteoporoza
Choroba nerek
Choroba pęcherza żółciowego

Dodaj komentarz