Maltodekstryna – wpływ na organizm człowieka

      Brak komentarzy do Maltodekstryna – wpływ na organizm człowieka

Zastosowanie maltodekstryny w przemyśle spożywczym jest ogromne. Znajduje się w większości przetworzonych produktów. Z tego powodu niemal niemożliwym jest, by jej uniknąć. Zanim jednak przerażenie weźmie górę i pobiegniemy sprawdzać etykiety wszystkich posiadanych produktów, dowiedzmy się czym jest maltodekstryna?

Czym jest maltodekstryna?

Maltodekstryna jest polisacharydem otrzymywanym ze skrobi poprzez częściową hydrolizę. Skrobia, z pochodzenia może być ryżowa, kukurydziana lub zbożowa. Z wyglądu, maltodekstryna to biały proszek, który po połączeniu z wodą tworzy lepką strukturę.  Głównym celem tej substancji jest poprawa jakości, konsystencji i wyglądu produktu.

Maltodekstryna – wpływ na organizm człowieka

Badania wskazują, że maltodekstryna nie jest szkodliwa dla zdrowia, nawet spożywana w większych ilościach. Niektóre analizy wykazały jednak możliwy negatywny wpływ na florę bakteryjną w jelitach. Może również podnosić poziom cukru we krwi, a także jest równie kaloryczna co cukier, więc szczególną uwagę muszą zwracać na nią osoby chore na cukrzyce oraz posiadające skłonność do tycia.

Osoby zdrowe spożywające ją w racjonalnych ilościach nie powinny się niczego obawiać. Badania nie wykazują większych problemów, a sam proces produkcji maltodekstryny przypomina to co występuje w organizmie człowieka w trakcie trawienia skrobi. Sprawia to, że produkt jest bardzo łatwo przyswajalny i nie posiada znacznych właściwości smakowych. Dopiero użycie jej w dużej ilości może pozostawić lekki skrobiowy posmak.

Maltodekstryna w żywności

Maltodekstryna wykorzystywana jest w produktach ze względu na swoje różnorodne właściwości:

  • w produktach dla dzieci stosowana jest ze względu na swoją wysoką przyswajalność
  • pomaga w utrzymaniu odpowiedniej konsystencji produktu, jego wilgotności
  • przedłuża trwałość produktu
  • jest nośnikiem smaku i zapachu
  • podwyższa temperaturę zamarzania mrożonek
  • służy jako emulgator i stabilizator
  • stosowana w procesie suszenia żywności
  • napoje dla sportowców z jej zawartością, szybciej uzupełniają niedobory glikogenu w mięśniach

Zastosowanie maltodekstryny

Jak zostało wspomniane wcześniej, zastosowanie maltodekstryny jest naprawdę szerokie. Szczególna jej popularność dotyczy jednak takich produktów jak:

  • pokarm dla dzieci i niemowląt
  • przyprawy i produkty w proszku
  • słodycze
  • napoje i odzywki dla sportowców
  • leki
  • suplementy diety
  • mięsa i wędliny
  • mrożonki i lody
  • sosy
  • warzywa i owoce w proszku

Ze względu na tak bogate wykorzystanie maltodekstryny, unikanie jej może okazać się problematyczne. Dzięki jej niewielki wpływowi na organizm człowieka, nie jest to jednak konieczne, wystarczy tylko jeść z umiarem, ciesząc się uzyskaną wiedzą o tym, czym jest maltodekstryna.

Dodaj komentarz