Różne gotowe dania, stojące na półkach supermarketów i zawierające kaszę bulgur nie są wcale przypadkiem. W tej chwili wszyscy dbamy o zdrowe odżywianie jeszcze bardziej, niż kiedyś. Może to dlatego, że każdy boi się nowotworów i chce wreszcie zacząć odżywiać się zdrowo? Cóż, lepiej późno, niż wcale. Na Bliskim Wschodzie kasza ta znana jest od ponad 4000 lat, a u nas docenia się ja właściwie od niedawna. Można z jej użyciem stworzyć wiele ciekawych smaków i niezapomnianych kompozycji żywieniowych. Właściwości kaszy bulgur nie da się przecenić, ponieważ pomaga ona w codziennej diecie bardziej, niż inne rodzaje produktów ziarnistych.
Właściwości kaszy bulgur w codziennej diecie
Jeśli ktoś często spożywa kaszę mannę lub kuskus, z całą pewnością przekona się także do kaszy bulgur. Jej zalety mnożyć można w nieskończoność:
- zawiera bardzo dużo błonnika, niezwykle ważnego dla sprawnego funkcjonowania całego organizmu
- obniża poziom cukru
- zawiera kwas foliowy – bardzo potrzebny kobietom w ciąży
- jest cennym nośnikiem fosforu oraz potasu
- działa wzmacniająco na zęby oraz kości
- zawiera także duże ilości wapnia, sodu, magnezu
- obniża ciśnienie krwi
- reguluje napięcie mięśniowe
- wspomaga leczenie anemii
- obniża cholesterol
Właściwości kaszy bulgur przy przygotowywaniu potraw
Kasza bulgur ubogaca kształt każdego dania. Z powodzeniem można nią zastąpić ziemniaki lub makaron, a także wszelkie inne kasze, które tak lubimy jeść na obiad. Sposób podania kaszy bulgur może być za każdym razem bardzo odmienny. Smaczne są zestawienia kaszy z:
- gulaszami mięsnymi
- potrawkami sojowymi
- warzywami duszonymi
- sosami wszelkiego typu
- serami i produktami konserwowymi
- gotowymi sałatkami
Skąd wzięła się kasza bulgur?
Kasza bulgur powstaje z gotowanej i gniecionej pszenicy durum. Jest to pszenica bardzo wysokiej jakości, zawierająca najlepszy zestaw składników odżywczych. Dietetycy zgodnie polecają pszenicę durum jako produkt zdecydowanie bardziej wartościowy od pszenicy, jaką my znamy na co dzień, choćby w pieczywie spożywanym na śniadanie lub kolację. Właściwości kaszy bulgur polecane są wszystkim tym, którzy pojawiają się na wizytach u gastrologów i stoją przed koniecznością zmiany dotychczasowej diety na lżejszą i bardziej odżywczą. Kaszę bulgur pod względem struktury podstawowo dzielimy na dwa typy:
- drobnoziarnistą (najczęściej stosowaną do sałatek i lekkich dań)
- gruboziarnistą (do dań mięsnych i gulaszów)
Kaszę bulgur w drobnych ziarenkach jeść mogą wszyscy. Kaszę gruboziarnistą odradza się osobom mającym problemy z chorobami jelit oraz wrzodami żołądka.