Pożywna, zdrowa, pyszna – tak w trzech słowach można opisać to warzywo strączkowe. Choć dopiero niedawno zdobywa w Polsce popularność, tak jej doskonały smak doceniony został na Bliskim Wschodzie już dawno temu. Co można zrobić z ciecierzycą? Oto najciekawsze pomysły.
Jaka ciecierzyca
Warto na wstępie wspomnieć, że ciecierzycę można kupić zasadniczo w dwóch formach. Pierwszą są suche ziarna, druga to ciecierzyca w puszce. Suche ziarna przed gotowaniem należy moczyć przez około 12 godzin. Następnie ciecierzycę gotuje się na wolnym ogniu z odrobiną sody oczyszczonej. W ten sposób będzie ona lekkostrawna. Z kolei ciecierzyca w puszce nadaje się bezpośrednio do spożycia lub dalszej obróbki. Trzeba jednak pamiętać, że zwykle zawiera ona odrobinę soli, stąd lepiej nie przesadzić z jej ilością w gotowym daniu. Również woda z puszki może mieć swoje zastosowanie. Miłośnicy wegańskiej kuchni zwykle ubijają ją na pianę, niczym z białka jajka. W ten sposób można zrobić z niej pyszną bezę, łącząc oczywiście z cukrem.
Dania z ciecierzycy
Ciecierzyca doskonale nadaje się do tworzenia zarówno słonych, jak i słodkich dań. Oto najpopularniejsze formy podania ciecierzycy:
- hummus czyli pasta z ciecorki
- kotlety z ciecierzycy zwane falafelem
- gulasz z ciecierzycy
- sałatki z dodatkiem ciecierzycy
- ciasta z ciecierzycy na słodko
- zdrowe chipsy z ciecierzycy
Tak naprawdę możliwości jest wiele. Ze względu na wysoką zawartość białka, ciecierzyca doskonale zastępuje mięso, jaja czy ryby. Dlatego jako posiłek obiadowy, wystarczy dodać do niej kaszę oraz warzywa i wartościowy obiad gotowy! Hummus z kolei nadaje się jako domowe smarowidło do pieczywa. W wersji odchudzonej, idealnie sprawdza się jako dip do warzyw. Klasyczny hummus składa się z takich składników, jak:
- ciecierzyca
- czosnek
- kumin
- tahini czyli pasta sezamowa
- czosnek
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
- ulubione przyprawy i dodatki
Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę i hummus jest już gotowy. Pastę sezamową można również zrobić samodzielnie, blendując prażone ziarna sezamu z wybranym olejem roślinnym.
Chipsy z ciecierzycy
Zdrową przekąską będą chipsy z ciecierzycy. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Ugotowane ziarna ciecierzycy obtacza się w mieszance przypraw – w tym przede wszystkim w papryce. Warto do mieszanki dodać odrobinę oleju, aby ziarna odpowiednio się zarumieniły. Następnie obtoczone ziarna ciecierzycy wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż staną się chrupiące i przyrumienione. Jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich słonych przekąsek typu chipsy, krakersy czy paluszki. Warto mieć ten przepis na uwadze i zaskoczyć swoich gości oryginalną przekąską.