Jak jeść ciecierzycę?

      Brak komentarzy do Jak jeść ciecierzycę?

Pożywna, zdrowa, pyszna – tak w trzech słowach można opisać to warzywo strączkowe. Choć dopiero niedawno zdobywa w Polsce popularność, tak jej doskonały smak doceniony został na Bliskim Wschodzie już dawno temu. Co można zrobić z ciecierzycą? Oto najciekawsze pomysły.

Jaka ciecierzyca

Warto na wstępie wspomnieć, że ciecierzycę można kupić zasadniczo w dwóch formach. Pierwszą są suche ziarna, druga to ciecierzyca w puszce. Suche ziarna przed gotowaniem należy moczyć przez około 12 godzin. Następnie ciecierzycę gotuje się na wolnym ogniu z odrobiną sody oczyszczonej. W ten sposób będzie ona lekkostrawna. Z kolei ciecierzyca w puszce nadaje się bezpośrednio do spożycia lub dalszej obróbki. Trzeba jednak pamiętać, że zwykle zawiera ona odrobinę soli, stąd lepiej nie przesadzić z jej ilością w gotowym daniu. Również woda z puszki może mieć swoje zastosowanie. Miłośnicy wegańskiej kuchni zwykle ubijają ją na pianę, niczym z białka jajka. W ten sposób można zrobić z niej pyszną bezę, łącząc oczywiście z cukrem.

Dania z ciecierzycy

Ciecierzyca doskonale nadaje się do tworzenia zarówno słonych, jak i słodkich dań. Oto najpopularniejsze formy podania ciecierzycy:

  • hummus czyli pasta z ciecorki
  • kotlety z ciecierzycy zwane falafelem
  • gulasz z ciecierzycy
  • sałatki z dodatkiem ciecierzycy
  • ciasta z ciecierzycy na słodko
  • zdrowe chipsy z ciecierzycy

Tak naprawdę możliwości jest wiele. Ze względu na wysoką zawartość białka, ciecierzyca doskonale zastępuje mięso, jaja czy ryby. Dlatego jako posiłek obiadowy, wystarczy dodać do niej kaszę oraz warzywa i wartościowy obiad gotowy! Hummus z kolei nadaje się jako domowe smarowidło do pieczywa. W wersji odchudzonej, idealnie sprawdza się jako dip do warzyw. Klasyczny hummus składa się z takich składników, jak:

  • ciecierzyca
  • czosnek
  • kumin
  • tahini czyli pasta sezamowa 
  • czosnek
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • ulubione przyprawy i dodatki

Wszystkie składniki miksuje się na gładką masę i hummus jest już gotowy. Pastę sezamową można również zrobić samodzielnie, blendując prażone ziarna sezamu z wybranym olejem roślinnym.

Chipsy z ciecierzycy

Zdrową przekąską będą chipsy z ciecierzycy. Ich wykonanie jest niezwykle proste. Ugotowane ziarna ciecierzycy obtacza się w mieszance przypraw – w tym przede wszystkim w papryce. Warto do mieszanki dodać odrobinę oleju, aby ziarna odpowiednio się zarumieniły. Następnie obtoczone ziarna ciecierzycy wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy, aż staną się chrupiące i przyrumienione. Jest to zdrowa alternatywa dla wszystkich słonych przekąsek typu chipsy, krakersy czy paluszki. Warto mieć ten przepis na uwadze i zaskoczyć swoich gości oryginalną przekąską.

Dodaj komentarz