Dlaczego warto jeść owoce tarniny?

      Brak komentarzy do Dlaczego warto jeść owoce tarniny?

Obecnie wiele osób poszukuje naturalnych źródeł witamin i innych cennych substancji. W tym celu często stosuje się suplementy diety, które zawierają zagraniczne owoce. Tymczasem również w Polsce można znaleźć wiele różnych cennych produktów, które pozytywnie działają na organizm. Jednym z nich jest tarnina, która niegdyś była niezwykle popularna. Jak ją stosować i w jakich celach można to robić?

Czym jest i co zawiera tarnina?

Tarnina jest zwykle dość dużym krzewem. Swego czasu występowała w Polsce dość popularnie, obecnie jest jednak spotykana coraz rzadziej. Najbardziej charakterystyczne są niewielkie, omszone owoce tarniny, które przypominają niewielkie śliwki. Warto jednak pamiętać, że w terapii można stosować nie tylko owoce tego krzewu, ale także jego kwiaty i korę. Decydując się na zbieranie owoców najlepiej jest to robić po przymrozkach. Wcześniej owoce mają te same właściwości, jednak, tak jak w przypadku owoców jarzębiny, są one gorzkawe. Po przemrożeniu gorycz zanika, dzięki czemu stosowanie owoców do kuracji jest przyjemniejsze. Jakie cenne substancje zawiera tarnina? Spośród różnych witamin i minerałów warto wymienić przede wszystkim:

  • witamina C, która wpływa dobrze na odporność organizmu i stan naczyń krwionośnych
  • flawonoidy, które mogą zmniejszyć poziom złego cholesterolu we krwi
  • prowitaminę A, która wpływa korzystnie na stan skóry
  • wapń, potas i magnez

Można więc stosować owoce tarniny w celu uzupełnienia niektórych ważnych składników diety, podobnie jak inne naturalne suplementy. Ale to nie jedyne możliwości, jeśli chodzi o ten krzew.

Kiedy warto stosować tarninę?

W przypadku suszonych kwiatów tarniny napar ma działanie moczopędne, a także lekko przeczyszczające. By sporządzić napar potrzebna jest łyżeczka kwiatów tarniny na jedną szklankę wody. Taki preparat można stosować w przypadku diety, ponieważ może on przyspieszyć przemianę materii. Niektórzy polecają go także w przypadku bóli żołądka. Znacznie częściej jednak stosuje się kompot z suszonych owoców tarniny. Ten środek ma lecznicze działanie w przypadku schorzeń nerek i pęcherza moczowego. Sok z owoców tarniny jest stosowany jako uzupełnienie składników w diecie. Ponadto może być on pomocny w przypadku wystąpienia biegunki. Odwar z kory tarniny ma działanie przeciwzapalne. Zaleca się stosować go razem z sokiem z owoców w przypadku stanów zapalnych gardła i dziąseł. W tym celu uzyskanym odwarem należy płukać jamę ustną.

Dodaj komentarz