Charakterystyka choroby dna moczanowa

      Brak komentarzy do Charakterystyka choroby dna moczanowa

Co to jest dna moczanowa?

Dna moczanowa, inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem nazywana była kiedyś chorobą bogaczy. Mimo, że znana jest od tysiąca lat, medycyna wciąż nie zna powodów powstawania tej choroby. Na pewno dna moczanowa to choroba przewlekła a wywołują ją zaburzenia przemiany materii. Jej objawy to przede wszystkim bolesne zniekształcenia stawów. Gdy choroba przyjmuje już zaawansowany charakter może dojść nawet do nieodwracalnych uszkodzeń narządu ruchu.

Dna moczanowa dotyka przede wszystkim mężczyzn, występuje u 1-2% osób tej płci.

Przyczyny dny moczanowej

Główną przyczyną powstawania dny moczanowej, bólu i zniekształcenia stawów jest nadmiar w organizmie kwasu moczowego. Kwas moczowy rozpuszcza się we krwi, jednak może się go rozpuścić tylko określona ilość, gdy kwasu we krwi jest więcej niż jest ona w stanie przyjąć, zaczyna się on krystalizować. Kryształki kwasu, czyli moczany narastają w stawach i tkance okołostawowej. Kryształki kwasu fizycznie ranią tkankę okołostawową wywołując w niej stany zapalne. Gdy dna moczanowa przejdzie do etapu zaawansowanego, kryształki kwasu wytrącają się również w narządach miąższowych, np. w nerkach prowadząc do poważnych komplikacji.

Dna moczanowa może być pierwotna, powstała wskutek dziedziczenia zaburzeń metabolizmu lub wtórna powstała wskutek białaczki, napromieniowania, choroby nerek, nadmiernego objadania się, kuracji odchudzających, wadliwych diet, spożycia alkoholu, przyjmowania leków, a także cukrzycy, nadciśnienia, otyłości brzusznej.

Leczenie dny moczanowej

Artretyzm, podagra, dna moczanowa jest nieuleczalna, jedyne co można zrobić to łagodzić jej skutki poprzez przyjmowanie leków obniżających stężenie kwasu moczowego we krwi i przyspieszających jego usuwanie z organizmu. W procesie łagodzenia negatywnych skutków choroby pomaga właściwa dieta uboga w puryny, powinno się znacznie ograniczyć jedzenie: podrobów, kawioru, śledzi i sardynek, czekolady, kawy, mocnej herbaty, orzechów.

Natomiast osobom cierpiącym na dnę moczanową zaleca się jedzenie warzyw, owoców, masła, mleka, ziemniaków. W diecie tej ważną rolę odgrywają płyny, powinno się pić co najmniej 2 litry płynów dziennie, ich zadaniem bowiem jest obniżanie stężenia kwasu moczowego we krwi. Z codziennej diety powinien zniknąć alkohol w każdej postaci.

Zaleca się również wszystkich chorym na dnę moczanową aktywność fizyczną, w tej chorobie bowiem ważne jest utrzymanie stałej wagi ciała i przywrócenie optymalnego metabolizmu organizmowi, a można to zrobić wyłącznie przy pomocy diety i sportu.

Dodaj komentarz