Bita śmietana – do czego?

      Brak komentarzy do Bita śmietana – do czego?

Do czego warto użyć?

Uwielbiana przez większość dzieci, lubiana także przez dorosłych. Kojarzy się z goframi nad morzem, tortami albo dodatkiem do gorącej czekolady. Słodka, gęsta, przypominająca puszystą chmurkę. Jeśli twoi domownicy lubią wszystko co słodkie, to bita śmietana będzie strzałem w dziesiątkę. Jest kaloryczna, ze względu na to, że robi się ją z 36% śmietany z dodatkiem cukru. Ale raz na jakiś czas można zaszaleć. Na jej bazie powstaną pyszne domowe lody,  kremy do ciast i tortów, wypełnienie do ptysiów oraz musy. Będzie również świetnym dodatkiem do gofrów, naleśników i sałatek owocowych.

Co dokładnie warto zrobić?

Książki kucharskie i internet są kopalnią pomysłów i kulinarnych inspiracji. Postaramy się tutaj opisać część z nich, abyś mogła zaskoczyć swoich najbliższych pysznym deserem. Jeżeli masz wyrzuty sumienia po zjedzeniu czegoś, w czym bita śmietana odgrywa główną rolę, można dodać ją do deseru przygotowanego w szklance, składającego się z granoli i sezonowych owoców. Gwarantujemy, że będzie pysznie i nie tak bardzo kalorycznie. A świeże truskawki lub maliny w połączeniu z bitą śmietaną, smakują wręcz niebiańsko. Jeśli natomiast nie boisz się poszaleć, proponujemy mus czekoladowy z wiśniami. Będziesz potrzebować serek mascarpone, śmietanę 36%, trochę cukru, mleczną albo gorzką czekoladę. I wiśnie, mrożone lub świeże. W zależności od potrzeb możesz modyfikować ilość składników.

My polecamy użyć serka i śmietany w proporcjach 1:1, ale oczywiście możesz je zmienić w celu uzyskania innej konsystencji. Zanim zaczniesz przygotowanie deseru, zadbaj o to, żeby składniki na mus były schłodzone. Czekoladę (150g na 250g serka i bitej śmietany) rozpuść w kąpieli wodnej. Zdejmij z ognia i ostudź. W tym czasie ubij śmietanę z niewielką ilością cukru. Od ciebie zależy jak słodki deser chcesz uzyskać, ale pamiętaj, że za chwilę dodasz do masy czekoladę. Do ubitej na sztywno śmietany, dodaj mascarpone. Następnie przestudzoną czekoladę i wiśnie. Jeśli używasz mrożonych, powinnaś je najpierw rozmrozić. Przygotowanie całości nie zajmie więcej niż 20min, a efekt jest naprawdę obłędny. Jeśli chcesz spędzić trochę czasu z dziećmi, zaproponuj im wspólne przygotowanie jakiegoś smakołyku.

Możecie upiec biszkopt albo przygotować gofry. Będziecie się potem świetnie bawić dokonując je bitą śmietaną, owocami i kolorowymi posypkami. Jeśli szykują się jakieś urodziny i chciałabyś przygotować tort, również polecamy bitą śmietanę do przełożenia i dekoracji. Na jej bazie możesz zrobić świetny krem dodając rozpuszczoną czekoladę (białą, mleczną albo gorzką). Biszkopt w połączeniu z takim kremem i lekko kwaśnymi owocami, z pewnością zachwyci wszystkich twoich gości.

Czytaj: Jak zrobić bitą śmietanę? 3 proste sposoby na bitą śmietanę

Dodaj komentarz